niedziela, 22 grudnia 2013

Od kuchni..Spring Rolls warzywne

Uwielbiam sajgonki, mam już wypróbowany sposób jak je robić żeby wyszły smaczne. Przepis na nie znalazłam w mojej ulubionej Odchudzającej książce kucharskiej.
Składniki(dla 3 osób)

1 porcja 260 kcal
  • 1 opakowanie papieru ryżowego(najlepszy z firmy tao tao)
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, imbir
  • sos do sajgonek(opcjonalnie)
Wykonanie
Ryż ugotowałam w osobnym garnku. W rozdrabniaczu zmieliłam razem cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa wrzuciłam na patelnię i dusiłam na oliwie do miękkości. Następnie do warzyw dodałam ryż, wymieszałam razem i przyprawiłam do smaku sosem sojowym i przyprawami. Papier ryżowy namoczyłam wodą. Na każdy płatek wykładałam porcję warzyw z ryżem, zawijałam i odkładałam na talerz. Po zwinięciu wszystkich spring rollsów, na patelni rozgrzałam olej i smażyłam spring rollsy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu i przełożyłam je na papierowy ręcznik na talerzu w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Spring rollsy przełożyłam na talerzyk i podałam z sosem słodko-pikantnym.




Opracowała Edyta

3 komentarze:

  1. Och nie jadłam, a szkoda, bo wygląda pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie, również życzymy wszystkiego najlepszego z okazji Świąt :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...