czwartek, 12 grudnia 2013

Od kuchni..Pieczony kurczak w jogurtowo-ziołowej panierce

Wczoraj na obiad zrobiłam pieczone pałki z kurczaka. Mięso wyszło bardzo aromatyczne i soczyste dzięki jogurtowi. Bardzo polecam ten przepis który zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki
  • 3 pałki lub udka z kurczaka
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 cebuli
  • Sól i pieprz
  • Szczypta zmielonej kolendry
  • Szczypta zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
Wykonanie
Mięso umyłam i zalałam w misce sokiem z cytryny, natarłam solą i pieprzem, wstawiłam do lodówki na 15 minut. Następnie w miseczce połączyłam jogurt naturalny z ziołami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso obtoczyłam w mące, następnie w jogurcie z ziołami a na koniec w bułce tartej. Kurczaka ułożyłam na płaskiej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 40 minut w temp. 160 st.


 Opracowała Edyta

3 komentarze:

  1. Bardzo interesujący przepis, chętnie zrobię na obiad coś smacznego,a zarazem w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł zawsze mam problem co tu nowego wykminic z kurczaka :)
    u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Powiem Ci, że do tej pory panierowałam tylko te, które smażyłam, a nie zapiekałam. Koniecznie przetestuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...