czwartek, 21 listopada 2013

Od kuchni..Racuchy z kokosem i bananem

Racuszki wyrosły bardzo puszyste na patelni. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, zjadłam jeden i się zasyciłam. Podoba mi się to, że wyczuwalny jest kokosowy smak. Przepis z Gotuj i chudnij2.



Składniki
1 porcja z syropem klonowym 193 kcal
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 95 ml mleka 1/5%
  • 95 ml  mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 średni banan
  • syrop klonowy do polania
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie

Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, w osobnym naczyniu zmieszałam ze sobą mleko, mleczko kokosowe i jajo i całość wlałam do mąki. Wszystko razem wymieszałam. Ciasto było dość gęste. Banana pokroiłam na plasterki. Na patelnię wlałam odrobinę oliwy i nakładałam ciasto łyżką, wciskając po kilka plasterków banana z jednej strony. Smażyłam z dwóch stron. Po usmażeniu polałam racuchy syropem klonowym.






Opracowała Edyta

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

5 komentarzy:

  1. Oj jak ja lubię placki, placuszki :) A te z bananami to prawie ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczne <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos i banan w plackach, racuchach? Jestem oczarowana! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne racuchy :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ktoż nie miałby ochoty na takie pyszne śniadanko? Chętnie porwałabym takiego placuszka do pracy :) Apetycznie
    Dziękuje za wpis w akcji placuszkowej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...