Zrobiłam anyżowo - cynamonowe babeczki z bananami, które w smaku przypominają kanaryjskie bananowe ciasteczka. Bardzo smaczny deser, który koniecznie trzeba zjeść na ciepło, polane miodem. Inspiracja
Składniki(15 mini babeczek)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g masła
- 2 jaja
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- 2 łyżki anyżku
- 1 łyżka cynamonu
- Otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
- margaryna i bułka tarta do foremek
- Miód do polania babeczek
Wykonanie
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam ze szczyptą soli. Następnie do białek dodałam żółtka, cukier, cały czas mieszając całość na wolnych obrotach miksera. Następnie, wrzuciłam rozgniecione banany, wsypałam cynamon, anyżek, wlałam mleko i stopniowo dosypywałam mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. gotową masę przelałam do wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą foremek. Babeczki piekłam w 150 st. 20 minut.
Opracowała Edyta
Bardzo efektowne wypieki :)
OdpowiedzUsuńTakie babeczki nie poleżą długo, zawsze znajdą amatorów :)
OdpowiedzUsuń