środa, 23 października 2013

Od kuchni..Fondant czekoladowy

Zrobiłam fondant czekoladowy z przepisu Doroty Wellman. Przepis wzięłam z jej książki "Kalendarzyk niemałżeński". Deser jest mocno czekoladowy, po prostu przepyszny.



Składniki(taka ilość składników wystarcza na 3 średnie kokilki)
  • 200 g gorzkiej czekolady 75% + 3 kostki dodatkowo
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła do kokilek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam cukier. Następnie ubiłam osobno białka jajek, a żółtka i sól wymieszałam z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodałam białka do czekolady, delikatnie wymieszałam całość.  Do wysmarowanych masłem kokilek przełożyłam masę, do środka można wcisnąć kostki czekolady. Odstawiłam na kilka minut a następnie włożyłam do piekarnika na 15 minut i piekłam w temperaturze 150 st. Po upieczeniu, jeszcze ciepły deser posypałam odrobiną cukru pudru.


Opracowała Edyta

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...