czwartek, 24 października 2013

Od kuchni..Ciasto bananowe

Propozycja dla osób na diecie :) robiłam to ciasto już kolejny raz, jest pyszne. Przepis wzięłam z książki "Gotuj i chudnij 2".



Składniki
1 kawałek ciasta 201 kcal
  • 50 g masła
  • 175 g cukru brązowego
  • 2 jaja
  • 350 bananów(4 średnie sztuki)
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek orzechów na wierzch ciasta(to zależy jakiej wielkości jest foremka)
Wykonanie

Masło zmiksowałam razem z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodałam jaja. Banany rozgniotłam i dodałam do masy, następnie dodałam mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksując wszystko razem na średnich obrotach. Na końcu wsypałam posiekane orzechy i wymieszałam całość. Masę wlałam do podłużnej  foremki silikonowej, na wierzch ułożyłam połówki orzechów. Ciasto piekłam 50 min w temperaturze 150 st.

 

Opracowała Edyta

3 komentarze:

  1. uwielbiam ciasto bananowe. z masłem orzechowym najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebki bananowe to zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej ;) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...