Sosy kanaryjskie to dodatek do ziemniaczków, grillowanej ryby lub mięs. Będąc na Wyspach Kanaryjskich gdziekolwiek bym nie jadła tych sosów - wszędzie smakowały inaczej..:)Czerwony sos mojo rojo z ostrych papryczek najbardziej smakował mi z mięsem a zielony mojo verde z ziemniaczkami..Trzeci sos mojo de almendras w swoim składzie ma zmielone migdały i bakłażana. Słoiczki z gotowymi sosami można przywieźć z Kanarów lub gotowe suszone mieszanki ziół i przypraw do których dodajemy oliwę i ocet. Zrobiłam dwa sosy do ziemniaczków. Inspiracja
Mojo rojo
Składniki
1/2 czerwonej papryki
1 ostra czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Wykonanie
Z papryk usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam je w kostkę i zmieliłam w maszynce do mięsa(lepszy jednak będzie blender), dodając przyprawy i czosnek. Następnie dodałam oliwę i ocet, wszystko razem wymieszałam. Sos wstawiłam na noc do lodówki.
Mojo verde
Składniki
1 papryka zielona
Pęczek natki pietruszki lub kolendry
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
2 ząbki czosnku
sól morska do smaku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Podobnie jak przy robieniu pierwszego sosu mojo verde, zmieliłam pokrojoną paprykę. Następnie dodałam natkę pietruszki, przyprawy, zioła, ocet i oliwę. wycisnęłam czosnek przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i włożyłam do lodówki.
Opracowała Edyta
ah, mogłabym się przenieść na wyspy kanaryjskie... ;)
OdpowiedzUsuńMarzenia się spełniają :)
UsuńWyspy Karaibskie mają bardzo podobną kuchnię. Intensywne smaki, przyprawy i chrupiąca panierka.
OdpowiedzUsuń