środa, 9 października 2013

Gotuję z Julią..Tort czekoladowo - migdałowy "Królowa Saby"

Oj ciężko było mi zebrać się do tego wypieku, szczególnie że walczę z pokusami i staram się nie jeść słodyczy:) No ale dzień urodzin zobowiązuje, poza tym moja blogowa misja gotowania z Julią..To jej ulubiony deser.
Tort wyszedł płaski - miałam za szeroką foremkę, ale..Ciasto w smaku jest przepyszne, lekko wilgotne, zmielone migdały to pomysłowy a zarazem smaczny wypełniacz. Następnym razem upiekę dwa takie ciasta i przełożę je dobrą masą. Wtedy to już będzie niezła bombka kaloryczna ;)



Składniki

Foremka o średnicy 20 cm
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 sparzonych, zmielonych migdałów
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 85 g czekolady deserowej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki rumu lub 2 łyżki mocnej kawy(ja dodałam kawę)
  • Odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania foremki

Wykonanie

Rozgrzałam piekarnik do temperatury ok. 175 st., foremkę do tortu wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą. Do miski przesiałam mąkę, zmieliłam migdały, połączyłam razem. Masło utarłam z cukrem, dodawałam żółtka, każde osobno. Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam do nich kawę, następnie czekoladowo-kawowy płyn przelałam do żółtek z masłem. białka ubiłam na sztywną pianę. 1/4 piany dodałam do żółtek z masłem i czekoladą, mieszałam na średnich obrotach miksera. Następnie naprzemiennie dodawałam mąkę z migdałami i pianę z białek. Całość wylałam do foremki, piekłam 25 minut do suchego patyczka, po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.

Następne wyzwanie to: Rolada morelowa.




opracowała Edyta

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubie ten tort :) jestem fanem Julii. Na zdjęciu wygląda jakby był czerwony:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie słodycze z książki Julii Child są niebiańsko pyszne :)Czytam teraz książkę D.Wellman i P. Młynarskiej - tam jest bardzo podobny przepis na takie czekoladowe ciacho :P

      Usuń
  2. Mmm, musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taak :) książka jest niepozorna ale to bogactwo przepisów..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...