środa, 24 lipca 2013

Od kuchni..Leczo z patisonem

Od dziecka leczo niezbyt dobrze mi się kojarzyło, miałam wrażenie jest to breja z warzywami, za którymi nie przepadam.. Ale dostałam od babci patisona z jej ogródka i postanowiłam się przełamać. Jak się okazuje leczo jest smaczne :) a przygotowanie go to tylko chwilka. Na pewno teraz zagości na moim stole.




Składniki (dla 3 osób)

  • 1 patison
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory (mogą być też pomidory z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kawałki kiełbasy
  • 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka ostra - opcjonalnie
  • olej
Wykonanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, przełożyć do garnka z grubym dnem. Paprykę również pokroić w kostkę, obsmażyć i dorzucić do cebuli. Patisona trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Do warzyw dodać trochę wody i posolić, gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodać oskórowane i pokrojone w kostkę pomidory. Na sam koniec dodajemy pokrojona w plasterki i podsmażoną kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli jest za dużo wody to gotujemy bez przykrywki. Doprawiamy do smaku i gotowe.





 Opracowała Daria

1 komentarz:

  1. Świetny przepis :) Chyba jutro coś podobnego zrobię ;) Zapraszam też na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...