środa, 24 lipca 2013

Od kuchni.. Tarta z serkiem mascarpone i owocami

Ciasto robi się bardzo szybko i bez pieczenia, wystarczy tylko schłodzić w lodówce. Jeśli chodzi o masę to bardzo szybko się rozpuszcza, także po wyjęciu z lodówki trzeba tarte od razu zjadać.





Składniki ( foremka do tarty o średnicy 30cm)

  • 300g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 500g mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórką otarta z 1 cytryny
  • ok. 450g owoców: borówki, maliny, czerwone porzeczki

Wykonanie

Herbatniki trzeba drobno rozkruszyć ( ja zrobiłam to tłuczkiem do mięsa :) ) i przełożyć do miski do tego roztopione masło, następnie dobrze wymieszać. Powstałą masę włożyć do formy (wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawić do lodówki na ok. 1h.
Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, nadal ubijając dodajemy powoli mascarpone, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie ubijamy białka, które łączymy z masą serową.
Na schłodzony spód tarty wykładamy masę z mascarpone i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jak już masa mocno stężeje wykładamy ulubione owoce sezonowe, można zwieńczyć dzieło posypując ciasto cukrem pudrem.





Opracowała Daria



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...