niedziela, 31 marca 2013

Od kuchni..Mazurek

Robiłam drugi raz to pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, zwykły kruchy spód, taki sam jak na szarlotkę i masa kajmakowa, posypana płatkami migdałowymi..

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pól opakowania cukru wanilinowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 100 g płatków migdałowych

Wykonanie

Ilość przygotowanych składników wystarcza na średnią wielkości okrągłą foremkę. Mleko skondensowane, gotowałam 2 godziny. Wyrobiłam ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut. Następnie piekłam ok. 45minut w 180 st. Powstałą po ugotowaniu mleka zimną masą kajmakową(zużyłam tylko połowę puszki) wysmarowałam wystygnięty spód i posypałam całe ciasto płatkami migdałowymi.




opracowała Edyta



Wielkanocne Smaki III

2 komentarze:

  1. Kochana - Wygląda przepysznie! Musze spróbować takiej wersji! Ja polecam mazurka, który jest podstawą u mojej mamy. Kruchy spód posypać suszonymi owocami, morele, śliwki, rodzynki i rozdrobnionymi orzechami i migdałami a wszystko zalać gorzką czekoladą! Popijać koniecznie colą albo kawą - daje super efekt smakowy! Mmmmm.... Pozdrawiam, Misiak! :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...