poniedziałek, 25 marca 2013

Od kuchni..Cytrynowy morszczuk

Kolejne danie dla osób dbających o linię. Tak przyprawiona ryba jest bardzo aromatyczna i smaczna. Osobiście wolę rybę smażoną, ale taka pieczona w piekarniku jest zdrowsza.. Można ją przyrządzić na obiad z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii.

 
Składniki


  • 1 Filet z morszczuka
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

Filet myjemy i osuszamy. Z połowy cytryny wyciskamy sok i łączymy go z wyciśniętym czosnkiem, następnie nacieramy rybę sokiem, tymiankiem i przyprawami, wkładamy do lodówki na 30 minut. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, drugą połówkę cytryny obieramy ze skóry i kroimy w plastry, które układamy na spód naczynia, następnie wykładamy rybę, kolejna warstwa z cytryn i na koniec polewamy odrobiną oliwy. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.


opracowała Edyta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...