piątek, 22 marca 2013

Od kuchni..Chili con carne..

Dziś na tapecie przepis na obiad jednogarnkowy, którym nakarmicie za jednym zamachem grono znajomych lub będzie to obiad na dwa dni. Oryginalne chili con carne jest z mięsem mielonym i z kukurydzą konserwową. Ja mięso mielone zastąpiłam wołowym pokrojonym w małą kosteczkę, a z kukurydzy zrezygnowałam bo za nią nie przepadam..

Składniki

  • ok. 700g mięsa wołowego
  • 2 - 3 papryczki chili
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1-2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki bulionu ( może być z kostki)
  • 2 liście laurowe, pieprz cayenne, sól
  • olej


Wykonanie

Cebule pokroić w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju, gdy warzywa się zeszklą dodać mięso pokrojone w drobną kosteczkę. Chwilę podsmażyć aż białko w mięsie się zatnie. Pokroić paprykę i chili w drobną kostkę, dodać do mięsa wraz pieprzem cayenne i przecierem pomidorowym (dodaje tylko wtedy jak akurat mam w domu :)  ) chwilę poddusić. Następnie zalać bulionem dodać pomidory i liście laurowe, gotować po przykryciem aż mięsko zmięknie. Na 3-4min przed końcem gotowania wsypać odsączoną fasolę. Na koniec doprawić solą, a jak jest za mało pikantne to jeszcze dodać pieprzu cayenne. Można udekorować bazylią lub natką pietruszki, podawać z pieczywem lub wg. upodobań :)






Opracowała  Daria






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...