poniedziałek, 4 marca 2013

Od kuchni..Cukiniowa wariacja..



Bardzo lubię to danie, przepis znalazłam na jednej ze stron dla osób które się odchudzają. Zmodyfikowałam go dodając pierś z kurczaka. Za każdym razem kiedy przynoszę ten obiad do pracy, po podgrzaniu, zapach czosnku w połączeniu z cukinią i ziołami rozchodzi się wszędzie i wszyscy chcą próbować..:)Poniżej zamieszczam przepis..Inspiracja z Vitalii.






Składniki:

Porcja dla 3 osób

  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 pierś z kurczaka(w oryginalnym przepisie to danie jest bez mięsa)
  • zioła
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
  • Makaron(dowolnie wybrany – ja bardzo lubię razowe świderki lub penne, w oryginalnym przepisie jest tagliatelle).

Wykonanie:

Na patelni, na oliwie podsmażam mięso pokrojone w paseczki razem z solą i pieprzem. Następnie dodaję wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną drobno cebulę. Wszystko razem się dusi, mięso się rumieni. Cukinie kroje ze skora w półksiężyce i dodaję do pozostałych składników. Ugotowany makaron dodaję do całości w momencie kiedy cukinia jest już miękka. Razem wszystko mieszam i doprawiam do smaku. Można gotowe danie posypać startym serem.

Galeria




 


Wersja z pomidorami




Opracowała Edyta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...